Βρες τον Σύμβουλό σου

Ανακάλυψε τον οδηγό σου στην επαγγελματική εξέλιξη μέσα από το νέο μας Podcast

Σε συνεργασία με το e-professor στα μοναδικά στούντιο της BookVoice και με την επίσημη αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, η Career Gate παρουσιάζει το πρώτο podcast που φωτίζει τον δρόμο για την αγορά εργασίας, την εκπαίδευση και την σταδιοδρομία.

Άκουσε από τους κορυφαίους: Διακεκριμένοι ειδικοί, επαγγελματίες από διάφορους τομείς και επιστήμονες μοιράζονται τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους για να σε καθοδηγήσουν στην επαγγελματική σου πορεία.

Κάθε επεισόδιο έχει δική του θεματική με στόχο να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού και να προσεγγισθεί η πλειοψηφία των επαγγελματικών κλάδων.

Η Career Gate σε καλεί να ενταχθείς σε μια κοινότητα που βλέπει μπροστά, εξερευνώντας τις απέραντες δυνατότητες της εκπαίδευσης και της εργασίας. Μη χάσεις την ευκαιρία να είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά.

*η δράση είναι μη-κερδοσκοπική

Άκουσε ένα Απόσπασμα

Κάθε ένα από τα επεισόδια εστιάζει σε διαφορετική θεματική ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού και να προσεγγιστεί η πλειοψηφία των επαγγελματικών κλάδων.

Διακεκριμένοι Καλεσμένοι

Θέλοντας να μάθουμε από “πρώτο χέρι” τη σταδιοδρομία ανθρώπων από διάφορους κλάδους επαγγελμάτων, τους είχαμε καλεσμένους στο podcast μας για να συζητήσουμε μαζί τους για όσα τους απασχολούσαν πριν εδραιώσουν την καριέρα τους, εκείνα που συνεπάγεται η εργασιακή τους καθημερινότητα αλλά και αυτά που σκέφτονται για το μέλλον.

Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι αυτό που θα επιλέξεις για πρώτο πτυχίο είναι μια αρχή είναι η βάση.
— Άννα Διαμαντοπούλου

Επεισόδιο 12: Άννα Διαμαντοπούλου: Ένα Ζωντανό Παράδειγμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού

  • Ελληνίδα πολιτικός μηχανικός και πολιτικός του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, η οποία σήμερα υπηρετεί ως πρόεδρος του think tank «ΔΙΚΤΥΟ» Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη με έδρα την Αθήνα. Πρώην Υπουργός και βουλευτής.

  •  Θεωρείται πολιτική «μητέρα» μιας σημαντικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, που ανατράπηκε στη συνέχεια αλλά στη σκέψη της Άννας Διαμαντοπούλου η εκπαίδευση παραμένει υψηλή προτεραιότητα για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Στο νέο μας επεισόδιο συζητάμε μαζί της για τη ψηφιακή εποχή για την  ανάγκη για νέες δεξιότητες και ψηφιακά προσόντα και ότι για να πετύχουμε το στοίχημα για όλα αυτά απαιτούνται θεμελιώδεις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αναφερόμενη στη φιλοσοφία της νέας εποχής, που απαιτεί τον συνδυασμό των ψηφιακών δεξιοτήτων με την κατάρτιση και στις ανθρωπιστικές-θεωρητικές μας διηγείται πως η ίδια συνειδητοποίησε ότι για να ασχοληθεί με την πολιτική δε γινόταν να μη γνωρίζει οικονομικά και έτσι άρχισε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Οικονομικά και Περιφερειακή Ανάπτυξη» ενώ ήταν ήδη Νομάρχης Καστοριάς από την ηλικία των 25 ετών. Τα τελευταία χρόνια αλλάζοντας πορεία εκτός πολιτικής επιλέγοντας μία νέα κατεύθυνση παρακολούθησε ένα  εξαμηνιαίο πρόγραμμα δια βίου μάθησης του MIT για Accounting. Το ολοκλήρωσε με ενδιαφέρον αλλά και δυσκολίες, “Δεν υπάρχει τέλος ούτε σε αυτά που κάνουμε ούτε στις επιλογές μας μπορείς να μαθαίνεις πάντα” τονίζει χαρακτηριστικά στο επεισόδιο μας.

Επεισόδιο 7: Η Γυναικεία Πλευρά της Επιχειρηματικότητας

Πάλεψε για όσα σε νοιάζουν, αλλά κάνε το με τρόπο που θα οδηγήσει και άλλους να συμμετέχουν.
— Νεφέλη Χατζηιωαννίδου
  • Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ  και Ιδρύτρια "ΥΠΕΡΟΧΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ", της πρώτης πλατφόρμας διάδρασης γυναικών. Με σπουδές στα χρηματοοικονομικά και την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

  • "Πάλεψε για όσα σε νοιάζουν, αλλά κάνε το με τρόπο που θα οδηγήσει και άλλους να συμμετέχουν", αυτή η φράση της Routh Bader Ginsburg χαρακτηρίζει τη Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, Βουλευτή Επικρατείας και ιδρύτρια των “Υπέροχων Γυναικών”. 

    Η αποψινή μας καλεσμένη ασχολείται με την Κοινωνική́ Επιχειρηματικότητα, ίδρυσε την πρώτη της κοινωνική επιχείρηση "Code it Like a Girl" σε ηλικία 21 ετών, με στοχο να εξοικειωθούν οι γυναίκες με τον προγραμματισμό, προκειμένου  να αποκτήσουν πολύτιμες τεχνολογικές δεξιότητες και να γεφυρώσουν το χάσμα εκπροσώπησής τους στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας.

    Στο νέο μας επεισόδιο μας μιλά για τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν στην Ελλάδα για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων. Ως ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, «ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ», που αριθμεί περισσότερα από 200.000 μέλη, η Νεφέλη έχει συνεχή ενημέρωση και συνεργασία με φορείς για τη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων πολιτικών για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Πέρα από την πολιτική της δράση συνεργάζεται με οργανισμούς και επιχειρήσεις στην Ελλάδα παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα κοινωνικής υπευθυνότητας, ενώ παράλληλα είναι μέντορας σε διεθνή́ και ελληνικά́ προγράμματα επιχειρηματικότητας.

Αναπόφευκτα η εξέλιξη της τεχνολογίας θα ενσωματώσει εξωσωματικές τεχνικές στην χειρουργική. Το ρομπότ θα κάνει πιο λεπτές κινήσεις την ώρα του χειρουργείου από εμάς, ο γιατρός στο άμεσο μέλλον θα συντονίζει την ρομποτική τεχνολογία.
— Κυριάκος Αναστασιάδης

Επεισόδιο 10: Κυριάκος Αναστασιάδης: Κύματα Τεχνολογίας στην Ιατρική

  • Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης ΑΠΘ. Είναι Ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος της Minimal Invasive Extracorporeal Technologies International Society.

  • Ο Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης ΑΠΘ και Διευθυντής της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής Α.Π.Θ., Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠA Κυριάκος Αναστασιάδης μιλάει για τον στρατηγικό σχεδιασμό της Ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

    Αποτελεί opinion leader και ιδρυτή της Διεθνούς Εταιρείας Ελάχιστα Επεμβατικών Τεχνολογιών που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Θεωρείται από τους πιο καινοτόμους γιατρους στην χώρα μας. 


    Στο νέο μας επεισόδιο αναλύει τις προοπτικές εργασίας στον χώρο της ιατρικής. Αναφέρεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στο καινοτόμο προπτυχιακό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ με δίδακτρα, που έχει ιδρυθεί για αλλοδαπούς φοιτητές φανερώνοντας τις δυνατότητες που έχει η χώρα να μετατραπεί σε παγκόσμιο κέντρο εκπαίδευσης για όλες τις επιστήμες.

    Φανερώνει πως ένας μαθητής μπορεί να προσεγγίσει άλλα επαγγελματικά οικοσυστήματα που προσφέρονται μέσω του χώρου της υγείας. 


    Τέλος, αναφέρεται για τις νέες τεχνολογίες στον χώρο της υγείας και πως θα επηρεάσει το επάγγελμα του γιατρου στο μέλλον, αλλά και για τις εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης και των νέων τεχνολογιών, όπως η ρομποτική και το ρόλο θα παίξουν στην ιατρική επιστήμη

Επεισόδιο 4: Χρίσλα Γεωργακοπούλου: Ένα μικρόφωνο από κουτάλες και σχοινί

Μικρή έπαιρνα δύο κουτάλια της σούπας τα ένωνα μεταξύ τους με σπάγκο και έπαιρνα συνεντεύξεις από τις κούκλες μου μέχρι όποιον έμπαινε στο σπίτι μας.
— Χρίσλα Γεωργακοπούλου
  • Δημοσιογράφος και έμπειρη καλλιτεχνική συντάκτρια. Έχει ολοκληρώσει σπουδές στην Επικοινωνιολογία και την Ψυχολογία.

  • Στο σημερινό μας επεισόδιο η Χρίσλα Γεωργακοπούλου έμπειρη δημοσιογράφος, πρωτοπόρα στον κλάδο, οξυδερκής, ταλαντούχα και με τόση αγάπη για τη ζωή μιλά για την μακρόχρονη εμπειρία της αλλά και τις σπουδές της στην επικοινωνία και την ψυχολογία. Από μικρή ηλικία εργάστηκε σε διαφορετικούς επαγγελματικούς ρόλους της δημοσιογραφίας, της διοίκησης, της επιχειρηματικότητας, της διοργάνωσης και της επικοινωνίας. 


    Με σπουδές στο Λονδίνο μετέφερε τις γνώσεις της στο ελληνικό εργασιακό περιβάλλον τολμώντας να εργαστεί σε διαφορετικά πεδία πέρασε από θέσεις αρχισυντάκτριας, διευθύντριας περιοδικών και συντάκτριας σε τηλεοπτικές εκπομπές. Μοιράζεται μαζί μας συμβουλές σχετικά με τις δεξιότητες που πρέπει να έχουν οι μαθητές για να ασχοληθούν με τη δημοσιογραφία αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να σπουδάσουν για να ανταποκριθούν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Περιγράφει τις δεξιότητες που έχει αποκτήσει και καλλιεργήσει κατά τη διάρκεια της καριέρας της, τις προοπτικές που βλέπει στον χώρο της δημοσιογραφίας στο μέλλον και φυσικά δίνει συμβουλές σε ένα νέο δημοσιογράφο που ξεκινάει την καριέρα του!

Επεισόδιο 8: Έλενα Παπαδημητρίου: Ο Μαγικός Κόσμος των Social Media

Θέλουμε να φέρουμε πιο κοντά τις ψηφιακές γενιές στις ειδήσεις να χτίσουμε ρουτίνα ενημέρωσης στην γενιά Ζ.
— Έλενα Παπαδημητρίου
  • Εργάζεται από τα φοιτητικά της χρόνια στον Τύπο και στα διαδικτυακά ΜΜΕ. Οι σπουδές της αφορούν τη Δημοσιογραφία, τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, τις Πολιτικές Επιστήμες και την Κοινωνιολογία.

  • Η Έλενα Παπαδημητρίου Δημοσιογράφος και Διευθύντρια σύνταξης του FΥΙ.news μας εξηγεί στο νέο επεισόδιο πως ενημερώνονται οι νέοι σήμερα και πως αλλάζει ο τρόπος που αναζητούμε την είδηση όταν συμβαίνει κάτι πολύ σημαντικό. 


    Το FΥΙ.news ένα καινοτόμο μέσο ενημέρωσης που απευθύνεται στις ψηφιακές γενιές και αποτελεί μία πλατφόρμα ενημέρωσης που χρησιμοποιεί κυρίως τα social media, στοχεύοντας μεταξύ άλλων και στο Tik Tok το οποίο στην Ελλάδα χρησιμοποιούν 3 εκατομμύρια χρήστες. 

    Μέσα σε ένα πλαίσιο πολιτικής αβεβαιότητας, έντασης περιβαλλοντικών αλλαγών, μόνιμων ή συνεχών κρίσεων συζητάμε για τους μηχανισμούς ελέγχου, πιστοποίησης και ανάδειξης των ψευδών ειδήσεων που πρέπει να αναπτύξουμε. 


    “Που το έμαθες αυτό; Το διάβασα στο internet.” Άραγε ο μαγικός κόσμος των social media είναι απειλή για την ποιότητα της Δημοκρατίας;


    Εστιάζουμε στο κατά πόσο η ενημέρωση στο διαδίκτυο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού συνεχώς ακούμε για fake news που αναπαράγονται και επηρεάζουν την κοινή γνώμη. Εντοπίζοντας τον ρόλο των παραδοσιακών και νέων μέσων επικοινωνίας στην πρόληψη και διαχείριση κρίσεων και συγκρούσεων του σύγχρονου κόσμου μοιραζόμαστε σκέψεις για το μέλλον της δημοσιογραφίας και τις δεξιότητες που πρέπει να έχει ο δημοσιογράφος στην ψηφιακή εποχή.

Επεισόδιο 5: Παναγιώτης Βασιλόπουλος: Επαγγελματικός Αθλητισμός - Χαρές, Στερήσεις και μετά τι;

Η αυτογνωσία είναι να μπορείς να δεις που υπολείπεσαι, σε τι δεν είσαι καλός και να το βελτιώσεις
— Παναγιώτης Βασιλόπουλος
  • Πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής και νυν προπονητής. Έχει αποτελέσει μέλος σε πολλές ομάδες, μεταξύ άλλων ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ.

  • Ο αθλητισμός αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στον επαγγελματικό προσανατολισμό. Ανοίγουμε το θέμα αυτό στο νέο μας επεισόδιο παρουσιάζοντας τα θετικά που προσφέρει ο αθλητισμός αλλά και τις δυσκολίες, τις στερήσεις και τον τρόπο που πρέπει να προσεγγίζουν οι μαθητές την προοπτική του επαγγελματικού αθλητισμού παράλληλα με το σχολείο και τις σπουδές τους.


     Για τη συζήτηση αυτή καλεσμένος μας είναι ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, ο αθλητής που δεν σταματησε ποτε να προσπαθει και στα καλά και στα δύσκολα που εμφανίστηκαν στην αθλητική του καριέρα που είναι αξιόλογη και μακρόχρονη. Μέλος της Δεύτερης Χρονικά  Χρυσής Γενιάς του Ελληνικού Μπάσκετ μετά την ομάδα του 1987 και στο παλμαρέ  του μετρά δεκάδες διακρίσεις και μετάλλια. 


    Συζητάμε μαζί του για την παιδική του ηλικία, τις στερήσεις που έζησε από 16 ετών, αναλύει με βάση την εμπειρία του πως τα νέα παιδιά πρέπει να χειρίζονται το σχολείο παράλληλα με την ενασχόληση τους με τον αθλητισμό. Επιπλέον, δε διστάζει να μοιραστεί με το κοινό τη ψυχική δύναμη που χρειάζεται να έχει ένας αθλητής για να ανταπεξέλθει στις δυσκολιες με σοβαρούς τραυματισμούς που δοκιμάζουν τα όρια και την αντοχή του. Μετά την αλλαγή καριέρας, από το ρόλο του προπονητή πλέον μας μιλά για τα εφόδια που πρέπει να έχουν οι νέοι αθλητές που ονειρεύονται μια επαγγελματική καριέρα στο μπάσκετ.


    Τέλος, αναφέρεται στην ανάγκη σωστού επαγγελματικού προσανατολισμού για τους μαθητές που επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον αθλητισμό αλλά και για αθλητές που ολοκληρώνουν σε μικρή ηλικία την καριέρα τους αναζητώντας νέους επαγγελματικούς δρόμους.

Επεισόδιο 9: Βασίλης Αντωνιάδης: Στροφή Καριέρας - Πώς Μπορούν τα Μαθηματικά να Οδηγήσουν στη Ναυτιλία

Είχα αρχίσει να σκέφτομαι ότι η μαθηματική επιστήμη θα μου δώσει ένα πλεονέκτημα στη διαδρομή μου
— Βασίλης Αντωνιάδης
  • Διευθυντής των ιδιωτικών σχολείων Πράξις & Πράξις, μαθηματικός και καθηγητής για πολλάχρόνια αποφάσισε να κάνει στροφή καριέρας στον θαλάσσιο τουρισμό (yachting) όπου βρήκε μεγάλη επιτυχία.

  • “Είχα γράψει ένα άρθρο στη μαθηματική εταιρεία με αφορμή τις μη ευκλείδειες γεωμετρίες σχετικά με το ότι οι παράλληλες που τέμνονται σε μη ευκλείδειες θεωρίες μπορεί να είναι πραγματικότητα σε άλλα συστήματα εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Είχα αρχίσει να σκέφτομαι ότι η μαθηματική επιστήμη θα μου δώσει ένα πλεονέκτημα στη διαδρομή μου”.

    Ο επιχειρηματίας Βασίλης Αντωνιάδης διακεκριμένος και επιτυχημένος στον χώρο της Ναυτιλίας και του yachting εξηγεί πως από μαθηματικός που σπούδασε και εργάστηκε οδηγήθηκε τελικά μέσα από μια μακρόχρονη πορεία στον Τουρισμό και στα σκάφη αναψυχής. 

    Εξερευνώντας τον εαυτό του και τις βαθιές του επιθυμίες κόντρα στο οικείο περιβάλλον του δεν σταμάτησε λεπτό να αναζητά την ευελιξία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων ψάχνοντας να ανακαλύψει τι είναι αυτό που του ταιριάζει στο χώρο του επιχειρείν.  

    Ξεκίνησε από το χώρο της εκπαίδευσης ιδρύοντας κέντρα επιμόρφωσης, φροντιστήρια, ιδρύματα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μας μιλά για το επιχειρείν στο χώρο της εκπαίδευσης και την αγάπη του για τη διδασκαλία και τον πίνακα αλλά και πότε τόλμησε να κάνει τελικά τη μεγάλη στροφή στην καριέρα του. Συζητάμε για το ευρύ πεδίο επιλογών που μπορεί να προσφέρει ο χώρος της Ναυτιλίας σε άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο από διάφορους επιστημονικούς χώρους που εξειδικεύονται στον τομέα της ναυτιλίας.

Ενημερώσου, Εμπνεύσου, Εξελίξου

Κάθε επεισόδιο είναι σχεδιασμένο να σε προετοιμάζει, να σε ενημερώνει και να σε εμπνέει για το αύριο.

Για να ακούσεις το Podcast Βρες τον Σύμβουλό σου κατέβασε την εφαρμογή της BookVoice και δημιούργησε λογαριασμό. Είναι απολύτως δωρεάν!

Θυμήσου: “Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν.”

Πώς μπορείς να ακούσεις

  • Βήμα 1

    Κατέβασε την εφαρμογή της bookvoice και δημιούργησε έναν λογαριασμό.

  • Βήμα 2

    Αναζήτησε το Podcast Βρες τον Σύμβουλο σου και πάτησε "Αγορά Τώρα" με μηδενικό κόστος και ακολούθησε τα βήματα συμπληρώνοντας τα στοιχεία σου.

  • Βήμα 3

    Επέστρεψε στην εφαρμογή και άνοιξε την βιβλιοθήκη σου. Εκεί θα Βρεις τον Σύμβουλό σου!

  • Βήμα 4

    Ανάτρεξε στο κεφάλαιο (επεισόδιο) που επιθυμείς και απόλαυσέ το!

Ναι μεν μπορεί να ακούς τους ειδικούς στο podcast αλλά η δική σου φωνή και γνώμη παίζει καθοριστικό ρόλο ώστε να είμαστε έγκυροι, έγκαιροι και όσο το δυνατόν καλύτεροι.

Πατώντας, λοιπόν, τον σύνδεσμο μπορείς να βρεις και να συμπληρώσεις το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της δράσης.

Είναι η στιγμή να σε ακούσουμε.

Πες μας τη γνώμη σου!